Illusie van kennis: waarom experts het vaak fout hebben

Wetenschap
maandag, 10 augustus 2015 om 16:03
welingelichtekringen header 1

Mensen die denken veel te weten over een bepaald onderwerp, hebben het vaak mis. Ze schermen met compleet verzonnen informatie en feiten die niet kloppen. Dat concluderen wetenschappers van de Cornell University en de Tulane University. Ze stellen dat de illusie van kennis veel gevaarlijker is dan onwetendheid.

De onderzoekers vroegen honderd proefpersonen naar hun financiële kennis. De mensen die vooraf aangaven over veel financiële kennis te beschikken, beweerden veel vaker bekend te zijn met een aantal verzonnen financiële termen, zoals pre-rated stocks, fixed-rate deduction en annualized credit.

“Het fenomeen kan worden verklaard door de overtuiging van de eigen expertise, zo werd bevestigd door een quiz waarin de kennis van de proefpersonen over Amerikaanse steden werd getest,” zegt onderzoeksleider Stav Atir, professor psychologie aan de Cornell University.

“Respondenten die gemakkelijke vragen kregen over de ligging van bekende plaatsen zeiden een veel grotere algemene geografische kennis te hebben dan anderen die gevraagd werd naar onbekende locaties. Ook nu beweerden de zelfbenoemde experts kennis te hebben over compleet fictieve steden.”

“Deze illusie van kennis kan mensen verhinderen om bij te leren in hun vakgebied,” stelt professor Atir. “Dat kan grote gevolgen hebben, vooral in de financiële sector of de geneeskunde. De illusie van kennis moet dan ook als een veel groter gevaar worden beschouwd dan onwetendheid.”

Bron(nen): Express.be