De geboorte van een planeet maak je niet iedere dag mee. Het zijn dus best bijzondere beelden die deze week verschenen.
Ze zijn gemaakt met de SPHERE (Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch), die in Chili staat en waarmee de ruimte wordt afgespeurd naar exoplaneten.
De echte geboorte van de planeet is niet te zien, wel het proces dat eraan voorafgaat. Het is voor het eerst dat dit is vastgelegd op beeld.
Volgens de studie, die afgelopen week in Astronomy & Astrophysics werd gepubliceerd, is dit het eerste directe bewijs van wat er gebeurt op het moment dat een planeet ontstaat.
In de video zie je hoe wordt ingezoomd op AB Aurigae, een ster op 520 lichtjaar van de aarde. De ster heeft al langer de belangstelling van de wetenschap, omdat hij omringd wordt door een dikke laag gas en stof. Daardoor ontstaan de ideale omstandigheden voor de vorming van nieuwe planeten.
Hoofdonderzoeker Anthony Boccaletti, astronoom aan het Observatoire de Paris vertelt tegen VICE: "We bekeken deze ster, omdat we al wisten dat hij interessant was als we meer wilden weten over de totstandkoming van planeten. We wisten dat de ster omringd was door gas en stof. Bovendien had de schijf de specifieke structurele spiraal, die hem zo geschikt maakt voor planeetvorming."
Zo ziet dat eruit:
Bron(nen): The Independent