Vrouwen kunnen de menopauze tot 20 jaar uitstellen dankzij een medische doorbraak, mogelijk gemaakt door de een vruchtbaarheidsexpert die ook aan de wieg stond van IVF.
De revolutionaire procedure zou het leven van duizenden vrouwen kunnen veranderen door hun biologische klok te misleiden en te laten denken dat ze veel jonger zijn dan ze werkelijk zijn.
De ingreep biedt mogelijk uitkomst voor vrouwen voor wie de menopauze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals osteoporose en hartproblemen, schrijft de Sunday Times. Het komt op een moment dat vrouwen langer leven dan ooit tevoren, en steeds meer vrouwen zijn in hun leven langer wel dan niet in de menopauze.
Voor miljoenen anderen zou het aantrekkelijk zijn om lichamelijke en emotionele symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, geheugenproblemen, stemmingswisselingen en angst te verminderen. Het kan ook aantrekkelijk zijn voor vrouwen die de effecten van veroudering op hun zin in seks willen vertragen.
De operatie, die 30 minuten duurt, zou ook hun vruchtbaarheid kunnen verlengen.
De procedure, de eerste in zijn soort ter wereld , wordt in een privekliniek aangeboden aan vrouwen tot 40 jaar. Negen Britse vrouwen in de leeftijd tussen 22 en 36 hebben de operatie al ondergaan, die een stuk van een van hun eierstokken verwijdert. Het weefsel wordt vervolgens ingevroren bij -150 ° C.
Het eierstokweefsel wordt in een ijsbank bewaard totdat de vrouwen de menopauze bereiken. Het zal dan worden ontdooid en terug worden getransplanteerd, waar het de natuurlijke hormonen op gang zal brengen - weg menopauze.
De CEO en mede-oprichter van de kliniek is professor Simon Fishel, de IVF-pionier wiens werk leidde tot de geboorte van Natalie Brown - zus van de eerste reageerbuisbaby, Louise Brown. Natalie werd later de eerste vrouw die via IVF werd verwekt en haar eigen kinderen langs natuurlijke weg kreeg.
Fishel in The Times: “We weten dat miljoenen vrouwen over de hele wereld last hebben van allerlei problemen die verband houden met de menopauze. Sommige vrouwen hebben geluk en zullen helemaal geen problemen hebben. Maar velen kampen met hun fysieke of mentale gezondheid en hun cognitieve gezondheid. "
Bron(nen): Sunday Times