Een goed of matig voorgerecht heeft de potentie om de mate waarin van het hoofdgerecht genoten wordt, te beïnvloeden. Volgens een voedselwetenschapper Jacob Lahne van het Centrum voor Horeca- en Sportmanagement kunnen mensen minder goed genieten van het hoofdgerecht op het moment dat ze net een relatief goed voorgerecht op hebben. Hiervoor werd getest hoe proefpersonen reageren op een hoofdgerecht met pasta en knoflook (pasta aglio e olio), nadat ze een relatief goede of matige bruschetta als voorgerecht hebben gehad. Voor de goede bruschetta werden verse producten en extra ingrediënten (zoals balsamico azijn, extra vierge olijfolie citroenschil en verse basilicum) gebruikt. In de middelmatige bruschetta zat gemengde olijfolie en gedroogde basilicum. Het resultaat was dat de goede bruschetta vanzelfsprekend beter beoordeeld werd dan de middelmatige, maar het pastagerecht werd beter beoordeeld door de mensen die eerst een middelmatige bruschetta voorgeschoteld kregen. Een mogelijk verklaring voor dit resultaat kan zijn dat de toon gezet wordt met het eerste gerecht en dat de consument vervolgens het tweede gerecht vergelijkt met de eerste en zo de mindere aspecten benadrukt. Het is goed om te beseffen dat al onze ervaringen contextueel zijn: wat we wel en niet leuk vinden of wel of niet lekker vinden is helemaal niet objectief en hangt af van onze omgeving, gemoedstoestand en vele andere variabelen. Op die manier kan een fantastisch voorgerecht dus ook de perceptie van het hoofdgerecht beïnvloeden.