Een nieuwe studie heeft aangetoond dat mensen die meer junkfood eten, een beduidend slechter
geheugen hebben. Volgens de wetenschappers komt dit door de transvetten in het eten, die een negatieve impact hebben op ons geheugen. Dat junkfood slecht is voor de gezondheid stond al langer vast, zo is het oud nieuws dat de transvetten het risico op hartziekten verhogen. Het onderzoek van de universiteit in San Diego (Californië) toont aan dat er echter nog meer negatieve gevolgen zijn: bij mannen jonger dan 46 zou het voor geheugenproblemen zorgen. Transvetten worden overigens gebruikt om de smaak en textuur van het eten te verbeteren, maar ook om de houdbaarheid te verlengen. Volgens onderzoeker Beatrice Golomb, ‘wordt er een sterk verband gelegd tussen transvetten en een slechter geheugen bij mannen die in hun meest productieve jaren zitten’. Haar patiënten krijgen dan ook te horen dat transvetten de houdbaarheid van voedsel weliswaar verlengen, maar die van mensen verkorten. Meer dan duizend mannen en vrouwen deden mee aan het onderzoek, waarbij ze een enquête moesten invullen met betrekking tot hun eetgedrag. Daarna moesten ze aantonen hoe goed ze woorden kunnen onthouden in een geheugentest. De gemiddelde man onder de 46 kon 86 woorden onthouden, maar dat gemiddelde ging voor elke gram transvet die dagelijks wordt geconsumeerd met 0,76 woorden achteruit. Bij vrouwen werd een dergelijk verschil niet waargenomen, maar dit betekent niet meteen dat vrouwen beter tegen transvetten kunnen. Volgens de onderzoekers komt dit doordat er beduidend minder vrouwen van dezelfde leeftijdscategorie deelnamen aan het onderzoek.