Volgens denken Australische wetenschappers dat
melk mogelijk gebruikt kan worden om levens te redden. Meer onderzoek naar de structuur en vertering van melk zou kunnen leiden tot betere producten voor te vroeg geboren baby’s, mensen die kampen met gewichtsproblemen en een nieuwe manier om
medicijnen in te nemen. De goede voedingswaarden van melk zijn al bekend, maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar de gedetailleerde structuur van melk en hoe onze spijsvertering reageert op de melkvetten. Dat hebben de Australische wetenschappers van de Monash Universiteit nu wel gedaan. Door een chemische vorm van onze spijsvertering na te bouwen in een glazen beker en daar koemelk aan toe te voegen, ontdekten ze dat melk een unieke geometrische structuur heeft tijdens de vertering; een emulsie van vetten, voedingstoffen en water. Het onderzoek moet dienen als een blauwdruk voor de ontwikkeling van nieuwe zuivelproducten. Zoals melk met vetoplosbare vitaminen en moleculen die de hersenen stimuleren voor te vroeg geboren baby’s of melk die de spijsvertering vertraagt en zorgt voor een langer verzadigd effect. Daarnaast zou melk ook nog gebruikt kunnen worden als drager voor medicijnen. De volgende fase van het onderzoek is een samenwerking met voedingsdeskundigen om een link te leggen tussen de nieuwe bevindingen en de effecten van een dergelijk dieet. Vervolgens wordt die informatie gebruikt om betere medicijnen te ontwerpen en te testen.