Een meteorietinslag is veel minder zeldzaam dan mensen denken. Het is dus zaak om goed voorbereid te zijn als er eentje inslaat. Dat zegt Nasa-chef Jim Bridenstine.
Gevaarlijke asteroïden scheren regelmatig langs de aarde. "Ik wilde dat ik kon zeggen dat dit soort gebeurtenissen exceptioneel en uniek zijn, maar dat zijn ze niet," aldus Bridenstine tijdens de International Academy of Astronautics’ Planetary Defence Conference. Hij vertelt dat er nu meer gedaan wordt dan vroeger om onze planeet te beschermen tegen de inslag van meteorieten.
Hoewel de vernietiging van de aarde door een meteoriet voornamelijk een onderwerp is voor de slechtere actiefilm is Bridenstine uiterst serieus: "Waar wij mee bezig zijn is erg belangrijk. We moeten er zeker van zijn dat mensen begrijpen dat dit geen Hollywoodscenario is. Dit gaat om het beschermen van de enige planeet die we kennen waar leven mogelijk is en dat is planeet Aarde."
Bridenstine vertelt over de meteoor die in het Russische Chelyabinsk insloeg in 2013. Bij de enorme ontploffing raakten meer dan 1.500 mensen gewond en liepen ruim 7.000 gebouwen schade op.
Statistisch gezien komen dit soort meteorietinslagen eens in de zestig jaar voor, maar Bridenstine wijst erop dat er drie van zulke incidenten zijn geweest in de afgelopen honderd jaar.
Nasa heeft de opdracht gekregen van de Amerikaanse overheid om negentig procent van de objecten van 460 feet of groter die in de buurt van de aarde komen te detecteren en te volgen. Maar dat zijn er naar schatting zo'n 25.000 en de ruimtevaartorganisatie heeft nog maar een derde daarvan in kaart gebracht.
Om grote asteroïden die een bedreiging vormen voor de aarde te kunnen afweren is meer geld en meer internationale samenwerking nodig, zodat grote, krachtige raketten kunnen worden gebouwd die de meteorieten kunnen tegenhouden.
Bron(nen): The Independent