Sporten is gezond, ook of misschien wel vooral op latere leeftijd. Het maakt daarbij ook uit wat je doet, blijkt uit een nieuwe internationale studie: vooral krachttraining heeft effect. Zelfs vier jaar later zijn de effecten nog te zien.
Naarmate mensen ouder worden, neemt hun spierfunctie af, blijkt uit
de studie die afgelopen week in vakblad BMJ verscheen en waar CNN
over bericht.“Als je op latere leeftijd weerstandstraining doet, kunnen de voordelen enkele jaren aanhouden”, zegt hoofdonderzoeker Mads Bloch-Ibenfeldt, van het Instituut voor Sportgeneeskunde in Kopenhagen.
De deelnemers aan de studie moesten een jaar lang een van drie verschillende trainingen volgen: ze werkten drie keer per week met gewichten, trainden drie keer per week matig intensief met behulp van hun lichaamsgewicht en weerstandsbanden, of sportten zoals ze dat gewend waren.
Na vier jaar sterkere benen
Onderzoekers maten hun bot- en spierkracht en lichaamsvet aan het begin van de studie, aan het einde van het eenjarige programma en vervolgens twee en vier jaar later.
Weerstandstraining leverde het grootste langdurige voordeel op in beenkracht, zo bleek uit het onderzoek. Zelfs vier jaar na de training was de kracht in de benen van de deelnemers onveranderd, terwijl de andere twee groepen zwakkere benen kregen.
“Beweging is van cruciaal belang gedurende het hele leven. Deze studie laat zien dat zelfs degenen die later in hun leven actief zijn, zo rond hun pensionering, duidelijke gezondheidsvoordelen ervaren”, zegt onderzoeker John Batsis van de University of North Carolina.
Weerstands- of krachttraining werkt dus het best. Dit kun je zien als ‘oefeningen die de kracht verbeteren door spieren tegen een kracht te laten werken’, zegt Dana Santas, een fitnessmedewerker van CNN. Die kracht kan bestaan uit gewichten, weerstandsbanden of je eigen lichaamsgewicht, zoals bij push-ups of squats. “Voor oudere volwassenen is weerstandstraining cruciaal voor het behoud van spiermassa, botdichtheid en mobiliteit”, klinkt het.