225 miljoen jaar geleden liep er al een zoogdier op de aarde rond. Het dier leek op een eenvoudig spitsmuisje maar toch: het was er al in de tijd van de eerste dinosaurussen.
Zijn volledige naam luidt Brasilodon quadrangularis en onderzoekers dachten eerst dat het een ver ontwikkeld reptiel was, maar tandfossielen maakten duidelijk dat het toch echt een zoogdier betreft. Het dier was ongeveer 20 centimeter lang en leefde 20 miljoen jaar eerder dan het tot nu toe oudste zoogdier, de Morganucodon, eveneens een ratachtig diertje met een spitse snuit.
De onderzoekers van onder meer het Natural History Museum en King's College Londen trokken hun conclusie op basis van fossielen van het gebit en de botten. Het is een belangrijke ontdekking voor ons begrip van de evolutie van zoogdieren, aldus de wetenschappers.
Martha Richter, een van de onderzoekers,
verklaart aan CNN: "Reptielen wisselen tijdens hun leven heel vaak van tanden, maar wij zoogdieren hebben er maar twee. Eerst hebben we melktanden en daarna worden die vervangen door blijvende tanden. Zo definiëren we zoogdieren."
De fossielen van het gebit konden zo dus duidelijk maken dat het een zoogdier betrof en geen reptiel.