Een Amerikaanse gastroenteroloog, Lawrence Brandt, bedacht in 2008 een nieuwe behandeling voor een darminfectie, Clostridium difficile of C. diff (foto) genaamd. In 2009 werd in het AMC een patiënt met een langdurige en steeds terugkerende C. diff-infectie die niet reageerde op antibiotica, succesvol behandeld door middel van een transplantatie met donorpoep. Een jaar later werd het in het AMC zelfs gebruikt als een methode om af te vallen. Niemand viel af, maar de insulinehuishouding van de deelnemers verbeterde wel.
Jaarlijks worden 250.000 Amerikanen met C. diff besmet en 20.000 daarvan overlijden binnen 5 jaar. Ook in Nederlandse ziekenhuizen en verpleeghuizen komt besmetting vaak voor. Vooral bij ouderen kan de infectie, die gepaard gaat met heftige diarree, fataal zijn.
Lawrence Brandt past de procedure nu al meer dan 10 jaar regelmatig toe en naar zijn eigen zeggen slaagt de behandeling in bijna 100% van de gevallen. De procedure verloopt als volgt: Eerst wordt de donorpoep getest op ziekten die overdraagbaar zijn via ontlasting en op C diff. De avond voorafgaand aan de transplantatie krijgt de donor een laxeermiddel, zodat hij 's anderendaags een flinke portie kan aanleveren. De ontlasting wordt verdund met een zoutoplossing en gefilterd door een verbandgaas tot het de consistentie heeft van een milkshake. Bij de patiënt wordt een slang via de neus tot in de dunne darm geschoven en door die slang wordt de gefilterde poep van de donor geïnjecteerd. Via een neussonde bereiken artsen het complete darmkanaal. Uiteraard steekt de slang vanuit de neus nog een stuk naar buiten uit, zodat de patiënt er niets van ruikt.
Omdat de procedure nog niet in alle ziekenhuizen wordt toegepast, zijn er in Amerika ook relatief veel doe-het-zelvers. Dat kan heel goed. Je hebt alleen een arts nodig om de donorontlasting te onderzoeken. Het beste is om een naaste te kiezen als donor. Het hoeft geen bloedverwant te zijn. Mensen die in dezelfde omgeving leven, worden namelijk aan dezelfde bacteriën blootgesteld en zij die niet ziek zijn, hebben meer afweerstoffen dan gemiddeld.
Jammer genoeg is er nog geen uitgebreid onderzoek verricht naar de effecten van poeptransplantaties. Waarom niet? Er zijn geen farmaceutische bedrijven die dat onderzoek willen sponsoren, omdat ze er niets aan kunnen verdienen.
Bron(nen): Slate AMC (2009) AMC (2010)