Het Schotse leidingwater kan bijdragen aan het grote aantal sterfgevallen als gevolg van leverziekten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Schotten staan erom bekend grote hoeveelheden bier en whisky tot zich te nemen, maar wetenschappers zijn er nu van overtuigd dat het veelvuldig voorkomen van leverziekten deels aan de zachtheid van het kraantjeswater te wijten kan zijn. Dat wil niet zeggen dat
alcohol geen rol speelt: in gebieden waar het water zacht is (een laag magnesiumgehalte heeft), hebben mensen meer kans om een leverziekte te krijgen die gerelateerd is aan het drinken van alcohol dan in gebieden met hard water. Uit eerder onderzoek bleek al dat de alcoholconsumptie in Engeland ongeveer even hoog is, terwijl er in
Schotland veel meer leverziekten voorkwamen. Dit zou verklaard kunnen worden door het feit dat het water in bijna heel Schotland zacht is. Het toevoegen van magnesium aan het
drinkwater zou een oplossing kunnen zijn, maar veel mensen zijn tegenstander van het kunstmatig toevoegen van stoffen aan het water.