Wetenschappers van de Universiteit van Sunderland (Noord-Oost Engeland) denken namelijk dat ze een nieuwe manier hebben gevonden om het aanbod van donororganen sterk uit te breiden, zonder dat BNN daar een show voor hoeft te faken.
Organen van mensen die aan een hartaanval overleden zijn nu meestal niet geschikt voor transplantatie, omdat ze te weinig zuurstof kregen en zodoende beschadigd zijn. De meeste donoren zijn ofwel ‘levende donoren’, zoals familieleden, of de zogenaamd ‘hartkloppende donoren’, die hersendood verklaard zijn. Het Sunderland team richt zich juist op de ‘niet-hartkloppende’ donoren, die al dan niet in het ziekenhuis zijn overleden, en waarbij er een tijd overheen gaat dat het lichaam nog warm is en er geen zuurstoftoevoer naar de organen meer is.
Een snelle afkoeling van de nieren kan de schade beperken, zodat de organen geschikt blijven voor transplantatie. Eerst is een nieuw middel ontwikkeld die een dergelijke snelle afkoeling mogelijk maken. Dat is goedgekeurd door de National Health Service (NHS) en nu wordt het in gebruik genomen. Het koelen gebeurt door middel van een perfusievloeistof, een kunstmatige zoutoplossing, waarmee de nieren worden gespoeld. De Universiteit werkt nauw samen met Aquix, een bedrijf dat de vloeistof produceert, en met een Duits farmaceutisch bedrijf dat klinische studies wil laten uitvoeren om het effect van een ontstekingsremmend middel te onderzoeken, als aanvulling op de perfusie.