Dat paracetamolletje is misschien niet zo onschuldig als je denkt. Het zou risicovol gedrag in de hand werken. De onderzoekers vonden slechts een klein effect, maar omdat de pijnstiller zoveel wordt gebruikt kan het toch behoorlijke gevolgen hebben.
Het is niet de eerste studie die aantoont dat pijnstillers ook effect hebben op bijvoorbeeld angstgevoelens en risicoperceptie. "Het lijkt erop dat paracetamol ervoor zorgt dat mensen minder negatieve emoties ervaren als ze risicovolle activiteiten overwegen. Ze voelen zich gewoon minder bang," zei neurowetenschapper Baldwin Way van de Ohio State University vorig jaar al. "Omdat zoveel mensen paracetamol slikken kan een verminderde risicoperceptie belangrijke effecten hebben op de samenleving."
Way voerde een experiment uit bij 500 studenten die moesten bepalen hoever ze een ballon wilden opblazen voor hij knapte. Degenen die 1000 mg paracetamol kregen, namen beduidend meer risico. "Als de angst hen te veel werd, beëindigden ze het experiment. Paracetamol reduceerde deze angst en leidde dus tot meer risicovol gedrag."
Er is een groeiende hoeveelheid bewijs dat paracetamol psychologische processen beïnvloedt. Zo zouden mensen ook minder goed in staat zijn om andermans gevoelens in te schatten. Daar staat tegenover dat er studies zijn die het effect van paracetamol op pijn in twijfel trekken en stellen dat het in veel gevallen niet beter werkt dan een placebo.
Bron(nen): Science Alert