Telefoongesprekken vanuit gevangenis verhelderen relatie tussen dader en slachtoffer van huiselijk geweld

Wetenschap
woensdag, 17 augustus 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Telefoongesprekken tussen 17 mannen die in Washington in de gevangenis zaten omdat ze hun vrouw mishandelden en hun slachtoffers werden opgenomen en geanalyseerd. Alle slachtoffers hadden uiteindelijk hun aanklacht ingetrokken. De onderzoekers wilden achterhalen waarom mishandelde vrouwen zo vaak hun klacht intrekken. De gesprekken varieerden in duur van 30 minuten tot 3 uur. De betrokkenen wisten dat de gesprekken werden opgenomen.
Uit de analyse van de gesprekken bleek dat de daders hun slachtoffer niet bedreigen, maar gebruik maken van meer gesofisticeerde tactieken. Er waren 5 fases te herkennen: Fase 1: Het slachtoffer verzet zich tegen het plan om haar getuigenis te herroepen. Fase 2: Het koppel voert een verhitte discussie over het gewelddadig gedrag. De dader minimaliseert het geweld en probeert het slachtoffer ervan te overtuigen dat het allemaal niet zo erg is. In fase 1 en 2 is het slachtoffer sterk. Ze laat zich niets aanpraten, maar een stap in fase 2 is cruciaal om haar over te halen om de klacht in te trekken. Het omslagpunt komt als de dader haar sympathie opwekt door te beschrijven hoeveel hij lijdt in de bajes, hoe wanhopig en eenzaam hij is, hoeveel hij haar en de kinderen mist, .... De dader doet alsof hij het slachtoffer is en zij probeert hem te kalmeren en te troosten. Fase 3: Beiden praten over hun wederzijdse liefde en het feit dat anderen hen niet begrijpen. Fase 4: De dader vraagt ​​het slachtoffer om haar beschuldigingen in te trekken en het slachtoffer stemt daarmee in. Fase 5: Beiden bespreken hoe het intrekken van de klacht zal gebeuren en ze stemmen hun verklaringen op elkaar af. Zij strijden samen tegen de staat, die hen probeert uit elkaar te halen.
De onderzoekers menen dat de gesprekken niet beïnvloed werden door het feit dat de koppels wisten dat ze opgenomen werden. Waarschijnlijk zal de dader ook niet dreigen als de gesprekken niet opgenomen worden. Als hij zijn partner bedreigt, heb je kans dat ze verbinding verbreekt en verder weigert om met hem te praten. De resultaten kunnen helpen bij het begeleiden van slachtoffers, met name om hen te wapenen tegen de door de mannen gebruikte strategie.
Bron(nen): Science Daily