Het wetenschapskatern van de Volkskrant bericht dit weekend over de succesvolle behandeling van genderdysforie. In het VU Medisch Centrum worden sinds tien jaar heel jonge kinderen begeleid die menen in een verkeerd lichaam te zijn geboren.
Het kwam het ziekenhuis op veel kritiek te staan, zowel uit medische als uit ethische hoek. Na strenge selectie kan besloten worden om bij genderdysfore kinderen vanaf 12 jaar puberteitsremmers toe te dienen zodat ze hun lichaam niet zien veranderen in het mannen- of vrouwenlichaam dat ze zo tegenstaat. Dat is voor deze kinderen al een grote opluchting, waarna ze op hun zestiende voor hormonen kunnen kiezen om langzaam te veranderen in hun 'wensgeslacht', zoals de Volkskrant het noemt. Het grote voordeel daarvan is, dat bij de uiteindelijke geslachtsveranderende operatie geen volgroeid, volwassen lichaam hoeft te worden omgebouwd. Wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af, om het maar even plat te zeggen.
De resultaten na tien jaar begeleiden en behandelen zijn veelbelovend. De 27 jongeren die inmiddels een geslachtsveranderende operatie mochten ondergaan en sindsdien werden ondervraagd, maken het fysiek en mentaal goed. In het VUMC wordt nu ook middels hersenscans onderzocht in hoeverre de hersenen van genderdysfore kinderen afwijken van niet-genderdysfore kinderen. Tijdens tests wordt de hersenactiviteit via de mri-scanner gemeten en zo kan men zien of genderdysfore kinderen daarin afwijken van de controlegroep.
Dit onderzoek, dat wordt uitgevoerd door arts-onderzoeker Sebastian Schagen, is een voortzetting van het bekende en baanbrekende onderzoek van professor en neurobioloog Dick Swaab, die dit jaar met emeritaat ging en van wie onlangs het boek 'Wij zijn ons brein' verscheen. Eind jaren tachtig toonde Swaab aan dat de hypothalamus van homoseksuele mannen afweek van die van heteroseksuelen. De rel om het 'homokwabje' was geboren. In de jaren negentig concludeerde Swaab uit hersenonderzoek van overleden transseksuelen dat de transseksualiteit inderdaad in hun hersenstructuur aanwijsbaar was. De wetenschap is nu zo ver gevorderd dat Schagen het onderzoek kan voortzetten met scans en levende personen.
Bron(nen): Volkskrant Wetenschap Volkskrant Interview Swaab