Van drugs krijg je vaak vergrote pupillen. Normaal veranderen je pupillen alleen door meer of minder licht. Hoe kan het dan dat dit met drugs ook gebeurt? Dat heeft met hormonen te maken.
Pupillen veranderen in principe van grootte om de lichtinval te reguleren. Bij fel licht vernauwen de pupillen, in het donker worden ze groot. Maar ook het zenuwstelsel speelt een rol bij de grootte van de pupillen. Het stuurt verschillende processen aan in het lichaam, waaronder de werking van de irisspieren. Ook de hormonen adrenaline, serotonine, dopamine en oxytocine hebben een dergelijke werking op de iris van je oog.
Drugs kunnen een 'fight-or-flight'-situatie creëren waardoor hormonen, zoals noradrenaline worden aangemaakt. Vaak kun je aan iemands ogen zien of ze onder de invloed zijn van drugs. Als grote pupillen je aanstaren op een feestje, is er een goede kans dat die persoon xtc, lsd, cocaïne of speed heeft gebruikt. Heroïne heeft juist een tegenovergestelde werking met kleine pupillen tot gevolg.
Is het oogwit rood? Dan is alcohol of cannabis waarschijnlijk de boosdoener. De haarvaten in het oog worden meer zichtbaar doordat ze verwijden.
Dan zijn er nog andere redenen waarom iemand grote pupillen kan hebben. Bepaalde ziektes of medicatie hebben invloed op de omvang van de pupillen. En bij seksuele aantrekking is er eenzelfde reactie te zien. Loop dus niet te hard van stapel als je in een groot paar ogen kijkt. Of juist wel.