Wat gebeurt er als alle atoombommen op aarde tegelijk ontploffen?

Wetenschap
maandag, 09 mei 2022 om 13:18
anp 7265441 1

Eén atoombom is al een ramp, maar wat te denken van 15.000 stuks? Want dat is hoeveel nucleaire bommen er op dit moment op aarde zijn.

Volgens een inmiddels miljoenen keren bekeken video op YouTube zijn er om één stad te vernietigen gemiddeld ongeveer drie atoombommen nodig. Er zijn 4.500 steden op aarde met meer dan 100.000 inwoners. Die zijn dus weggevaagd met 13.500 bommen. Daarbij sterven zo'n 3 miljard mensen.

Worden alle bommen op één plek tot ontploffing gebracht dan wordt alles in een radius van 3.000 kilometer verwoest. De explosie is overal op de wereld te horen en de drukgolf circuleert nog wekenlang op aarde. De paddenstoelwolk bereikt de randen van de atmosfeer en komt bijna tot in de ruimte.

Gebeurt de ontploffing in het Amazonegebied, dan ontstaat er een brand die het hele continent in de as legt. De hoeveelheid radioactief materiaal in de natuur verdubbelt wereldwijd. Maar hoewel de ramp groot is, wordt de mensheid niet uitgeroeid.

Alle uraniumHelaas is dit nog niet het ergste scenario dat de video beschrijft. Wat als we alle uranium op aarde delven en zoveel mogelijk bommen maken? Er is waarschijnlijk zo'n 35 miljoen ton uranium op aarde. Daar kun je 10 miljard Hiroshima-bommen van fabriceren, klinkt het in de video. Schiet je die hele bende tegelijk af, dan is de ramp niet te overzien. Er ontstaan vuurstormen over de hele planeet en aardbevingen zo heftig als we nog nooit hebben gezien. Steden worden direct gedecimeerd. De meeste grote diersoorten sterven uit.

De aswolk omhult de hele aarde en zorgt ervoor dat zonlicht het aardoppervlak niet meer bereikt. De temperaturen zullen decennialang onder het vriespunt zakken.

Al het leven op aarde sterft uit. Zelfs het Internationaal Ruimtestation (ISS) zal worden vernietigd door alle puin dat de lucht in wordt geslingerd. Je kunt het alleen onder de grond of onderwater overleven, maar enkel zolang je voedsel- en watervoorraad strekt. Het zal miljoenen jaren duren voor er weer enige vorm van leven ontstaat op de planeet.

In deze video van Kurzgesagt wordt het uitgelegd:

Bron(nen): The Independent