In 2015 gaat NASA voor het eerst proberen om planten te laten groeien op de maan. Daarvoor gaat de overheidsorganisatie samenwerken met scholen en bedrijven.
Als het lukt is het voor het eerst dat mensen iets laten groeien buiten de aarde. Maar ook als het niet lukt is het nog altijd een interessante en innovatieve samenwerking van de publieke en private sector.
Op de maan moeten onder andere zonnebloemen en basilicum gaan groeien in aluminium cilinders vol camera’s, sensoren en andere elektronica. De cilinders regelen zelf hun temperatuur, wateropname en stroomvoorziening. Gekeken wordt of planten kunnen overleven met meer straling, minder zwaartekracht en in een kleine gecontroleerde omgeving. Ook moet het ons leren hoe we in droge gebieden op aarde, toch planten kunnen laten groeien.
NASA heeft de hulp in geroepen van scholen en bedrijven. Scholieren laten op dezelfde manier planten groeien als op de maan gebeurt. Zo kunnen kinderen meedoen met een baanbrekend onderzoek en is er meteen een controlegroep. Verder looft Google een prijs van 20 miljoen dollar uit aan het bedrijf dat het best een robotisch ruimtevaartuig op de maan kan krijgen. Dit bedrijf moet de aluminium cilinders op de maan brengen.
Niet vaak voert NASA zo simpel, goedkoop en kleinschalig onderzoek uit. Volgens onderzoeker Chris McKay zou dit project 20 jaar geleden 300 miljoen dollar hebben gekost. Door verbeterde technologie en de samenwerking met de private sector kost het nu slechts 2 miljoen dollar.
Het experiment is de eerste stap in de ontwikkeling van systemen voor leven buiten de aarde of zoals McKay zegt: ‘Dit is de Neil Armstrong van de plantenwereld.’
Bron(nen): Huffington Post