Te veel eten kan ertoe leiden dat je hersenen sneller verouderen, terwijl minder eten een molecule activeert die helpt de hersenen jong te blijven. Dat blijkt uit een Italiaans onderzoek.
De molecule, CREB1 genoemd, wordt in de hersenen geactiveerd als deze weinig voedsel krijgen (bij een caloriearm dieet), althans bij muizen. CREB1 activeert verschillende genen die verband houden met de levensduur en het goed functioneren van de hersenen.
De onderzoekers hopen dat ze CREB1 ook door middel van medicatie kunnen activeren, zodat je je brein jong kunt houden zonder op dieet te moeten.
Caloriearm hield in dat de dieren 70% van hun normale hoeveelheid voedsel kregen. Uit eerder onderzoek is bekend dat een dergelijk dieet ook obesitas en diabetes bij muizen voorkomt, tot betere cognitieve prestaties en een beter geheugen leidt, en de dieren minder agressief maakt. Ze krijgen ook minder vaak de ziekte van Alzheimer of pas veel later en met minder ernstige symptomen dan hun overvoede soortgenoten.
Dat overgewicht niet gunstig is voor de hersenen was al bekend, maar de Italiaanse onderzoekers ontdekten het moleculaire mechanisme dat erachter zit. Dieren zonder CREB1 vertonen dezelfde hersenveroudering en -ziekten als overvoerde of oude dieren.
Bron(nen): Lab Spaces