Het is al een tijdje de trend in dieetland: alleen eten tussen 12 en 20 uur. Dit periodiek vasten of intermittent fasting zou je helpen om de overtollige pondjes snel kwijt te raken, maar een nieuwe studie toont aan dat dat tegenvalt.
Onderzoekers aan de Southern Medical University in Guangzhou (China) volgden een jaar lang 139 mensen met obesitas. De ene helft mocht een sterk gereduceerd aantal calorieën (1200 tot 1800) eten tussen 8 uur 's ochtends en 16 uur 's middags, de andere helft mocht die hoeveelheid verspreiden over de dag.
Er bleek nauwelijks verschil in gewichtsverlies, buikomtrek, lichaamsvet, vetvrije massa en bloeddruk, schrijven de wetenschappers in vakblad New England Journal of Medicine. “Conclusie: het heeft geen zin om in een beperkte tijdspanne te eten als je wil afvallen”, aldus Dr. Ethan Weiss, dieetonderzoeker aan de Universiteit van California.
Weiss, zelf lang voorstander van intermittent fasting, deed ook onderzoek. Hij liet 116 volwassenen drie maaltijden per dag eten inclusief tussendoortjes als ze zin hadden. De andere groep mocht tussen 12 en 20 uur eten wat ze wilden. De deelnemers die niet vastten verloren in 12 weken een halve kilo, de groep die wel maar 8 uur op een dag mocht eten verloor één kilo. “Opnieuw geen significant verschil”, concludeerde Dr. Weiss. “Ik kon de resultaten zelf nauwelijks geloven en heb gevraagd om de data vier keer opnieuw te analyseren. Maar het klopte.”
Intermittent fasting is volgens deze studies dus geen succesvolle manier om af te vallen. Alleen als je daardoor substantieel minder eet, heeft het zin.
Bron(nen): HLN