Wetenschappers ontdekken iets bijzonders op Jupiter

Wetenschap
vrijdag, 18 april 2025 om 15:06
planet volumes awyeqyydhve unsplash
Stel je voor dat gigantische hagelstenen van bevroren ammoniak en water, zo groot als een tennisbal, naar beneden donderen tijdens een donderstorm. Op aarde ga je zoiets gelukkig nooit meemaken. Volgens onderzoekers van de University of California Berkeley is dit echter precies wat er gebeurt op Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel.
Deze speciale hagelstenen hebben de bijnaam 'mushballs' gekregen, vrij vertaald 'paddenballetjes'. Het zijn een soort kosmische Slush Puppies met een harde schil van waterijs eromheen. Deze vreemde natuurverschijnselen komen waarschijnlijk niet alleen op Jupiter voor, maar op alle gasreuzen in het heelal.
Dat klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar waarom is deze ontdekking zo belangrijk? Tot nu toe dachten wetenschappers dat de gassen in de atmosfeer van Jupiter mooi gelijkmatig gemengd waren. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. De paddenballetjes verstoren deze menging doordat ze ammoniak meesleuren naar diepere lagen van de planeet.
Supersterke stormen
De ontdekking werd gedaan met behulp van NASA's Juno-ruimtesonde en radiotelescopen op aarde. Het onderzoeksteam zag dat de meeste weersverschijnselen op Jupiter zich afspelen in een relatief dunne laag van zo'n 10 tot 20 kilometer dik.
Maar sommige stormen zijn veel krachtiger. Deze 'supersterke' stormen tillen kleine ijsdeeltjes meer dan 60 kilometer omhoog. Daar mengen ze met ammoniakdamp, die als een soort antivries werkt. Terwijl de deeltjes op en neer bewegen, groeien ze uit tot de eerder genoemde paddenballetjes.
Planeten buiten ons zonnestelsel
De bevindingen helpen wetenschappers om beter te begrijpen hoe de atmosferen van andere planeten werken, zelfs die van planeten buiten ons zonnestelsel. Want als je weet hoe stormen de samenstelling van een atmosfeer kunnen beïnvloeden, kun je betere voorspellingen doen over hoe andere planeten er van binnen uitzien.