Meer dan miljoen Nederlanders slikken (veel) te lang verslavende medicijnen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 01 mei 2024 om 11:59
anp 495053899
Een schokkend aantal Nederlanders slikt veel te lang verslavende slaap- en kalmeringspillen. Benzodiazepine-medicatie mag volgens de richtlijn van huisartsen maximaal tien keer geslikt worden, maar er zijn in ons land 125.000 patiënten die ze meer dan een jaar gebruiken.
Nog eens 272.000 mensen slikken ze langer dan acht maanden en ruim 400.000 mensen doen dit langer dan vier maanden, schrijft Trouw. Het gebruik van verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen loopt volledig uit de hand. Mede door de hoge werkdruk hebben huisartsen geen tijd om hulp te bieden bij het afbouwen.
Benzo's zijn enorm probleem
Onderzoeksjournalisten van Investico vroegen de cijfers voor het eerst op bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen, die bijhoudt welke medicijnen apotheken uitgeven. Bovendien blijkt het heel eenvoudig om online ongeregistreerde medicijnen aan te schaffen. Dit zijn vaak bewerkingen van benzodiazepines die niet onderzocht zijn, en daarom de risico's van het slikken van de pillen alleen nog maar groter maken.
"Het venijnige is dat ze in het begin echt heel goed werken", legt Bijou van der Borst van Investico uit aan de NOS. "Als iemand in de rouw bij de huisarts komt en al een week niet heeft geslapen, dan kom je met zo'n pil snel in slaap. Ook dempt het heel goed de angst."
Verslaving
Problemen ontstaan bij langer gebruik. Omdat de werking afneemt, ligt verslaving op de loer. Afkicken is door heftige bijwerkingen bijzonder moeilijk en moet dus intensief worden begeleid door een huisarts. Dat lijkt volgens Investico en Trouw dan ook de reden te zijn dat herhaalrecepten toch worden voorgeschreven.
Huisartsen hebben geen tijd
"De regels zijn dat je maar vijf tot tien tabletjes mag uitschrijven en assistenten geen herhaalrecepten uitschrijven. Maar het gebeurt toch, dat zie je aan de cijfers", vertelt Van der Borst. "Huisartsen zijn natuurlijk van goede wil. Zij zien dat deze middelen veel bijwerkingen hebben, maar voor hen is het moeilijk om de tijd te vinden om te helpen met het goed afbouwen. Een arts moet echt iemand elke week spreken om die erdoorheen te praten. Dat het zwaar gaat worden, maar dat het wel de moeite waard is."
Biedt langgebruikers goede hulp aan
Onderzoeksjournalist Van der Borst hoopt dat deze nieuwe cijfers een verandering tot stand brengen. "Eerst was het verhaal 'we weten niet hoeveel langgebruikers er zijn', dus is het makkelijk om er niets aan te doen. Maar nu we dit weten, is het belangrijk dat er voor deze mensen goede hulp komt om af te bouwen."