Het BNNVARA-programma BOOS komt aanstaande donderdag met een uitzending over hoe Defensie haar eigen regels buigt om de koninklijke familie tegemoet te komen. De afgelopen maanden hebben BOOS en Vrij Nederland gezamenlijk onderzoek gedaan naar de nauwe banden tussen het ministerie van Defensie en de koninklijke familie. Uit dat onderzoek blijkt dat leden van de koninklijke familie al generaties lang lijken te worden voorgetrokken door de krijgsmacht. Er worden eretitels verstrekt en opleidingseisen aangepast, en er wordt tegen besluitvorming van bovengestelde officieren ingegaan. Vroeger, maar ook vandaag.
In de uitzending worden de rollen van Pieter van Vollenhoven, zijn zoon Pieter-Christiaan van Oranje en zijn neef Lucas van Lippe-Biesterfeld behandeld. Laatstgenoemde ging na het behalen van zijn vwo-diploma in 2020 direct aan de slag bij de Koninklijke Militaire Academie, waar hij na elf maanden, waar het normaal anderhalf tot vier jaar duurt, werd bevorderd tot officier en kort daarna op missie ging naar Irak. Hoewel het behalen van een technische opleiding (VTO) een verplicht onderdeel is binnen de opleiding, wordt deze eis voor Van Lippe-Biesterfeld losgelaten. Hoogleraar Staatsrecht professor Wim Voermans, die voor BOOS en Vrij Nederland de zaak en onderliggende stukken bekeek, constateert dat het ‘hier niet gaat om een incidentje’ en spreekt van een patroon. Een die ‘niet getuigt van modern lidmaatschap van onze koninklijke familie’. Minister Ollongren en Defensie beamen tegenover BOOS dat lid zijn van de koninklijke familie een reden kan zijn om een speciaal traject te volgen.
De uitzending van BOOS over Defensie is donderdag 2 juni vanaf 16:00 uur te zien op het YouTube-kanaal van BOOS en het nieuwsbericht is dan ook te lezen op de site van Vrij Nederland. Zaterdag 4 juni verschijnt daar een uitgebreid achtergrondverhaal.