Sophie Hilbrand (41) vertelt in de openhartig over de burn-out, die ze 4,5 jaar geleden kreeg, al sprak ze zelf destijds over een bijna burn-out. "Ja, terwijl ik meteen een half jaar thuis moest blijven toen ik ermee aanklopte, nota bene bij de bedrijfsarts. Die vroeg zich zelfs af of ik dit werk überhaupt nog wel moest willen doen." Vanaf volgende week presenteert de BNN-presentatrice het nieuwe programma Sophie in de kreukels, dat gaat over de aandoening. Hoe ze zich zelf indertijd voelde? "Heel moe, héél labiel. Steeds maar huilen. Paniekaanvallen had ik gelukkig niet – die kreeg ik laatst voor het eerst. Ik maakte me zo’n zorgen over dit programma. Opeens kon ik het niet meer relativeren." Een op de zeven mensen krijgt te maken met een burn-out. Sophie: "In onze maatschappij leeft sterk het idee dat het moet kunnen met werk, kinderen en alles wat er nog bijkomt. Achteraf hoor je van mensen vaak dat ze zelfs blij zijn dat ze die burn-out gekregen hebben, maar om het te herkennen en erkennen, daar gaat vaak schaamte aan vooraf."
Ongelukkig Ze legt uit: "Vlak voor mij viel een collega om met een burn-out, vlak na mij ging Sander Lantinga voor de bijl. Als een stel dominostenen dus. Maar daarvoor keken we blijkbaar nog naar elkaar met het idee: als het hun allemaal lukt, waarom zou het mij dan niet lukken?"
In haar nieuwe programma had ze vooral veel aan het advies van de Belgische psychiater Dirk de Wachter: “Laat ons alsjeblieft een beetje ongelukkig zijn.” Dus niet streven naar dat het altijd maar goed met je moet gaan. Maar ik vind dat nog steeds lastig. Als ik chagrijnig wakker word, denk ik nog steeds: ik moet het omkeren."
Bron(nen): VARAgids