Bij het beste restaurant ter wereld eet je tartaar met je handen

Cultuur
maandag, 02 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Noma maakt van Kopenhagen een culinair bedevaartsoord. Het restaurant is al twee jaar het beste ter wereld. Mac van Dinther de eetrecensent van de Volkskrant ging er proeven en noemt de eetbelevenis een ‘gastronomische begoocheling’ maar zonder poeha. Chef-kok René Redzepi weigert producten te gebruiken die niet uit de regio komen. Dus geen tomaten, geen olijven, en zelfs geen peper, maar wel inheemse smaakmakers: karnemelk, bessen, paddestoelen, zeewier en een eindeloze variatie aan eetbare takjes, blaadjes en bloemetjes die voor hem worden geplukt in bos en veld en aan het strand.
De tartaar moet met de handen worden gegeten, want dat is volgens een ober het lekkerste. Op driekwart van het menu moeten de gasten aan tafel een ei bakken in een hete pan die in een bed van hooi rust. Van Dinther: 'Een eierwekker geeft aan wanneer het klaar is. Al snel klinken overal piepjes en snellen koks toe om het ei te bedekken met groene kruiden.' Redzepi is de nieuwe held van de gastronomische wereld. Lunchen kan er vanaf 1095 Deense kronen, ongeveer 146 euro.