Noma maakt van Kopenhagen een
culinair bedevaartsoord. Het
restaurant is al twee jaar het beste ter wereld. Mac van Dinther de eetrecensent van
de Volkskrant ging er proeven en noemt de eetbelevenis een ‘gastronomische begoocheling’ maar zonder poeha. Chef-kok René Redzepi weigert producten te gebruiken die niet uit de regio komen. Dus geen tomaten, geen olijven, en zelfs geen peper, maar wel inheemse smaakmakers: karnemelk, bessen, paddestoelen, zeewier en een eindeloze variatie aan eetbare takjes, blaadjes en bloemetjes die voor hem worden geplukt in bos en veld en aan het strand.
De tartaar moet met de handen worden gegeten, want dat is volgens een ober het lekkerste. Op driekwart van het menu moeten de gasten aan tafel een ei bakken in een hete pan die in een bed van hooi rust. Van Dinther: 'Een eierwekker geeft aan wanneer het klaar is. Al snel klinken overal piepjes en snellen koks toe om het ei te bedekken met groene kruiden.' Redzepi is de nieuwe held van de gastronomische wereld. Lunchen kan er vanaf 1095 Deense kronen, ongeveer 146 euro.