'Alaaf', 'salaai' of 'agge mar leut et': De do's en don'ts in de grote carnavalssteden

Cultuur
vrijdag, 09 februari 2024 om 12:22
anp 490463347
Het carnavalsfeest barst vandaag weer los. De komende dagen staan vooral beneden de rivieren de steden en dorpen op z'n kop, maar weet wel: elke streek heeft zijn eigen tradities. Ben je van plan mee te feesten in Kruikenstad (Tilburg), Oeteldonk (Den Bosch) of Mestreech (Maastricht), dan is het goed om van tevoren de plaatselijke carnavalsgebruiken in het achterhoofd te houden.
Over het algemeen geldt: maak er een mooie tijd van; verkleed je; erger je niet aan de lange rijen voor het café; en heb respect voor iedereen, ook al heb je te diep in het glaasje gekeken.
Kruikenstad (Tilburg)
De carnavalskleuren in Tilburg zijn groen en oranje. Completeer je outfit met de groen-oranje Kruikensjaal. De boerenkiel is graag gezien in Kruikenstad, maar ook zonder word je toegelaten in de kroeg. Bestel naast bier ook regelmatig een glaasje Schrobbelèr, dit kruidenlikeur wordt ook wel 'Tilburgs bloed' genoemd. Spreek uit: Schrobbelèr, niet Schrobbelaar.
Oeteldonk (Den Bosch)
Wil je voor vol aangezien worden in dé carnavalsstad van Noord-Brabant, dan moet je je kleden in de kleuren van de Oeteldonkse vlag: rood, wit en geel. Een Oeteldonkse sjaal, muts of handschoenen zijn een must. Zonder boerenkiel of jas kom je sommige kroegen niet in. Loop je in een piratenpak of prinsessenjurk, dan kijkt het publiek je enigszins meewarig aan. En roep zeker geen 'alaaf', dat kan echt niet.
Mestreech (Maastricht)
Maastricht neemt geen andere naam aan, maar blijft gewoon Mestreech. In Limburg noemen ze het feest ook geen 'carnaval', maar 'Vastelaovend'. Maastrichtenaren maken er een soort Venetiaans carnaval van, met een goede dosis schmink, veel kleur en glitters. Ze maken hun pakjes zelf, een kant-en-klaar pakje is not done.
Kielegat (Breda)
De kleuren van Kielegat zijn rood en oranje. Het maakt niet zoveel uit wat voor carnavalsoutfit je draagt, als je maar creatief bent. Overal wordt luidkeels meegezongen met carnavalsartiesten, orkesten en blaaskapellen.
Lampegat (Eindhoven)
Eindhovenaren roepen de komende dagen 'Lampegat de Gekste!' en 'salaai' in plaats van 'alaaf'. De carnavalskleuren zijn oranje-blauw-oranje. veel mensen dragen een boerenkiel, maar elk creatief verkleedpak wordt toegejuicht. Ga je op zondag, dan is de traditie om een stropdas te dragen met alle cafés van Statumseind erop. Haal je een drankje, dan wordt het desbetreffende café afgestreept op je stropdas. Het doel is om de hele stropdas af te strepen.
Krabbegat (Bergen op Zoom)
In Krabbegat kennen ze geen 'alaaf' of carnaval'. Hier wordt 'Vastenavend' gevierd en zeggen ze 'agge mar leut et' (als je het maar leuk hebt) terwijl je de duim van je linkerhand naar je neus brengt. Laat hier net als in Oeteldonk je bananenpak maar thuis, ze dragen in Krabbegat namelijk een zelfverzonnen outfit: een (bont)jas met gordijn eromheen, een rode zakdoek om de nek en een hoofddeksel.