Milieuactivisten sloegen de afgelopen dagen wederom toe. Museumdirecteuren zitten met de handen in het haar. Is een tasverbod nodig of fouilleren bij de ingang? Tot nu toe is er nog geen kunst beschadigd, maar de vrees is groot.
In het Duitse Potsdam werd een peperduur schilderij van Claude Monet besmeurd met aardappelpuree door de actiegroep Laatste Generatie-beweging. De etenswaren werden op de glazen beschermplaat gekwakt; het meesterwerk 'Les Meules' (hooibergen) liep dus geen schade op.
Actievoerders van Just Stop Oil bewerkten het wassen hoofd van koning Charles met taart in Madame Tussauds in Londen. Net als bij het soepincident eerder in oktober op een Van Gogh-schilderij, vragen ze aandacht voor de bescherming van het klimaat. De aarde zou net zo goed beschermd moeten worden als de kunstwerken, is het idee van de activisten.
In Nederlandse musea is nog geen voedsel richting de topstukken gevlogen, maar achter de schermen staat iedereen op scherp. “We proberen zo goed mogelijk op de gebeurtenissen te anticiperen. Intern is er druk overleg wat te doen, deze acties maken in ieder geval heel wat los”, vertelt René Timmermans van het Mauritshuis in Den Haag aan het AD. “Zo ver als fouilleren willen we niet gaan. Wel hebben we een tassenbeleid, alleen kleine handtassen mogen mee naar binnen.”
Ook in het Groninger Museum kijken ze met argusogen naar de ontwikkelingen in Engeland en Duitsland. “We kunnen begrip opbrengen voor actievoerders, iedereen heeft recht op het verspreiden van een mening, maar de grens ligt wat ons betreft toch echt bij het beschadigen van museumstukken”, aldus Karina Smrkovsky.