De nazi's zetten in de jaren 30 elitescholen op om de toekomstige leiders van het Derde Rijk op te leiden. Zij baseerden zich daarbij op de Britse privéscholen, zoals Eton, waar bijvoorbeeld premier Boris Johnson en oud-premier David Cameron op hebben gezeten.
Dat blijkt uit een nieuw boek van historica Helen Roche,
waar The Guardian over schrijft. Zij ontdekte dat de nazi's erg graag wilden leren van het 'karaktervormende' Britse systeem. Tussen 1934 en 1939 vonden er vele uitwisselingen plaats tussen Britse en Duitse scholen. Jongens van de meest prestigieuze Britse scholen brachten lange periodes door op de nazi-scholen, Napolas genaamd. Doel van de nazi's was om uiteindelijk een superieur onderwijsmodel te ontwikkelen voor hun eigen scholen.
Waar de Britse privéscholen de 'leiders van het eeuwenoude Britse rijk' opleidden', zegt Roche, assistent-professor aan Durham University, hoopten de nazi's dat de Napolas de leiders van het 'duizendjarige Reich' groot brachten. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren er veertig Napolas, waaronder vier voor meisjes.
IndoctrinatieRoche ontdekte dat de nazischolen veel effectiever waren in het indoctrineren van pupillen dan bijvoorbeeld de Hitlerjugend. Dat komt doordat kinderen er al op jonge leeftijd heengingen en sterk werden gesegregeerd.
Volgens Roche waren veel Britse jongens en leraren onder de indruk van wat ze zagen in Duitsland, hoewel die houding veranderde toen de relaties verslechterden. "We kunnen het uitwisselingsprogramma zien als een microkosmos voor een meer gematigde houding richting het nationaalsocialistisch regime door de Britse midden- en hogere klasse," zegt Roche. "Ze waren misschien niet helemaal overtuigd van de doelen en idealen van het Derde Rijk, maar ze waren desondanks bereid hun Duitse tegenhangers het voordeel van de twijfel te geven, tot de oorlogszuchtigheid van de nazi's zijn fatale climax bereikte."