Sinds het begin van de coronapandemie is een op de vijf basisschoolleerkrachten besmet geraakt. Dat blijkt uit data van het RIVM waar
de Telegraaf over schrijft. De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil daarom dat leraren net als zorgmedewerkers voorrang krijgen bij een boosterprik.
Van alle leraren raakte 21 procent op zeker moment besmet, onder de rest van de bevolking is dat 13 procent. AOb-voorzitter Tamar van Gelder zegt dat de bond zich belazerd voelt door de verantwoordelijke ministers. "Er is ons altijd verteld dat leraren niet meer risico zouden lopen op een coronabesmetting. Deze cijfers laten zien dat dat gewoon niet klopt. Ook werd gezegd dat jonge kinderen nauwelijks een rol spelen in de verspreiding van het virus, maar ook dat zien we niet terug in de cijfers. Het wordt op deze manier steeds moeilijker om te vertrouwen op de overheidsadviezen.”
Van Gelder stelt het kind voorop en wil dus dat onderwijs zo goed mogelijk door kan gaan. Daarvoor zijn extra maatregelen nodig, stelt ze in de Telegraaf. "Naast dat we het testbeleid in de klas weer moeten aanscherpen, moeten we ook bezoekers in de school – zoals ouders – zoveel mogelijk weren. Dus even geen kerstgala’s en andere festiviteiten. Bovendien horen we regelmatig dat leerkrachten in discussie moeten met ouders die, tegen alle richtlijnen in, hun zwaar hoestende kind met klachten toch naar school brengen. Dat is echt te veel gevraagd in deze tijd.”