De opwinding over de hooghartige houding van Nederland, of in ieder geval Wopke Hoekstra, tegenover de zuidelijke Europese landen is in het zuiden nog verre van geluwd. Twee vooraanstaande Franse economen krijgen in
Le Figaro alle ruimte om uit te leggen dat Nederland juist de zwakke schakel is en niet Frankrijk of Spanje.
Eerste argument: Nederland heeft veel meer schulden dan wij Fransen. De staatsschuld is weliswaar lager, maar huishoudens hebben zeer hoge schulden vanwege al die niet afbetaalde huizen. Die schulden worden door de belasting ook nog gesubsidieerd.
Tweede argument: er wordt in Nederland niet erg gewerkt. Terwijl in Zuid-Europa bijna iedereen full time werkt, nemen de Nederlanders met hun deeltijdbanen er hun gemak van.
Derde argument: de Nederlanders financieren hun status ook nog eens door als belastingparadijs te faciliteren dat multinationals elders belasting kunnen ontduiken.
Isabelle Salle, hoogleraar aan de Amsterdam School of Economics en Dany Lang, van de Sorbonne weten wel dat tegenover die hoge schulden gigantische spaarpotten staan, omdat vrijwel iedere Nederlander (verplicht) spaart voor zijn of haar pensioen. Maar ze vinden dat dat niet telt: een schuld is een schuld en een pensioen is geen bezit.
De wankele redenering geeft aan hoe diep velen in het zuiden zich beledigd voelen. Dat smeulde al na de crisis van 2008, toen Nederland en Duitsland de maat sloegen in de Eurogroep, maar is nu opengebroken door de weinig empathische (zijn eigen) woorden van Wopke.
Gaan we nog veel last van krijgen.