Als je met dit heerlijk zomerse weer een hele dag op kantoor zit te ploeteren, voel je je misschien niet bijzonder gelukkig. Toch is je baan helemaal opzeggen ook niet direct de oplossing.
Uit onderzoek bleek namelijk eerder dit jaar al dat
werken gelukkig maakt tot 8 uur per week. Meer uren werken maakte niet gelukkiger volgens de onderzoekers. Gezondheidseconoom Lieven Annemans van de universiteit van Gent deed dieper onderzoek naar de drijfveren van mensen om te werken. Samen met zijn team ondervroeg hij bijna 4.000 mensen, waarvan 77 procent werkte.
Geld is niet zo heel belangrijkGeld is belangrijk voor de ondervraagden, maar tot op zekere hoogte. "Vanaf een bepaald niveau begint ons financiële welbehagen merkwaardig genoeg te stagneren. Ons geluk bereikt een piek bij een inkomen van € 4000 à € 4500, vanaf dan daalt het zelfs weer lichtjes. Er is dus een duidelijke bovengrens aan de positieve effecten van materiële welstand.”
Dat vindt de professor niet vreemd. “Ons inkomen dient in de eerste plaats om in onze basisbehoeften te voorzien. Dat kunnen fysieke, psychologische of sociale noden zijn. Als die voorwaarden vervuld zijn, treedt een zekere verzadiging op. Meer geld maakt je niet noodzakelijk nog veel gelukkiger. Ergens is dat logisch: de tevredenheid die we uit materiële zaken halen, is sowieso altijd van korte duur. Denk maar aan het geluksgevoel dat mensen ervaren als ze bijvoorbeeld een dure wagen kopen: dat vervaagt zeer snel. Vaak doet men trouwens dergelijke aankopen om een gebrek aan echt geluk te compenseren. Daarom pleit ik ervoor om naar Scandinavisch voorbeeld ons economisch systeem te heroverwegen en de inkomsten beter te verdelen. Het is namelijk absoluut geen toeval dat dat de gelukkigste landen ter wereld zijn.”
Werken maakt gelukkigWerken is niet alleen belangrijk voor het geld. Gemiddeld genomen draagt onze baan voor bijna een vijfde bij aan ons geluk, blijkt uit het onderzoek, al zijn de verschillen groot. Een zelfstandige haalt voor 32 procent geluk uit zijn werk, terwijl dat bij een ambtenaar maar 9 procent is. “Dat is allemaal heel significant”, vindt professor Annemans. “Je moet weten dat 30 tot 50 procent van ons geluk sowieso al door genetische factoren wordt bepaald. Als een fijne baan volstaat om daar nog eens 20 procent bovenop te doen, mogen we gerust spreken van een levensbepalend element.”
Dat blijkt ook uit de gelukscijfers: Waar werkende Belgen hun leven gemiddeld een 6,6 op 10 geven, blijven de niet-werkenden steken op hooguit 4,9. Lieven Annemans: "Een fijne baan is een bron van erkenning, waardering en zelfrealisatie. Het biedt ons naast een inkomen tevens een zinvolle invulling van ons bestaan.”
Wat is een fijne baan?Het draait bij werkgeluk om drie dingen: autonomie, oftewel de mate waarin je zelf keuzes kunt maken over de invulling van je werk, betrokkenheid, wat gaat over aanvaarding door collega's en het ontbreken van afstandelijkheid en competentie: voel je je bekwaam in wat je doet. Misschien interessant om deze zomer eens na te gaan in hoeverre je baan aan deze voor waarden voldoet...