In het najaar van
2008 begon de economische crisis die in de echte economie nog altijd niet voorbij is. Maar op de beurs is het niveau weer terug op dat van 2008. In Amsterdam steeg de AEX-index tot het hoogste niveau in bijna 5 jaar, mede dankzij de forse winst van KPN. De beurskoers van het telecombedrijf vloog omhoog door het overnamebod dat het ontving van América Móvil.
De AEX eindigde met een winst van 0,9 procent op 375,40 punten en bereikte daarmee de hoogste slotstand van het jaar. Eerder op de middag werd met 375,75 punten ook de hoogste tussenstand van 2013 bereikt. De hoofdgraadmeter van het Damrak staat nu op het hoogste niveau sinds eind september 2008. De Midkap klom 0,7 procent tot 551,88 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,2 en 0,3 procent. De FTSE-index in Londen sloot 0,8 procent hoger.
KPN stond bovenaan in de AEX met koerswinst van 16 procent, tot 2,32 euro. Grootaandeelhouder América Móvil maakte vrijdag bekend dat het zijn Nederlandse branchegenoot voor 2,40 euro per aandeel wil overnemen. Het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim heeft al een belang van bijna 30 procent in KPN, dat liet weten het bod te bestuderen en alle strategische opties te onderzoeken.
Het bod op KPN leidde tot meer overnamespeculatie in de Europese telecomsector. In Wenen steeg Telekom Austria bijna 9 procent. Slim heeft een belang van ruim 20 procent in de Oostenrijkse telecomaanbieder en beleggers hopen dat de Mexicaan ook dat bedrijf volledig zal inlijven.
Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan de AEX met een verlies van bijna 6 procent. Beleggers en analisten waren niet onder de indruk van de vooruitzichten van het bedrijf, dat voor 2013 uitgaat van een kleine daling van de winst op een licht hogere omzet.
In de MidKap leverde AMG 1,7 procent in na teleurstellende kwartaalcijfers. De metaalspecialist zag de omzet en winst in het tweede kwartaal dalen. Vooral de economische problemen in Europa en het lagere groeitempo in Azië speelden AMG parten. Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste stijger onder de middelgrote bedrijven met een plus van 5 procent.
De euro was 1,3340 dollar waard, tegen 1,3394 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 105,44 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder, op 107,54 dollar.