Afname inflatie maakt het leven volgens IMF niet betaalbaarder

Economie
door anp
donderdag, 17 oktober 2024 om 14:00
anp171024120 1

WASHINGTON (ANP) - De grote wereldwijde inflatiegolf is op zijn retour, maar dat betekent niet dat het leven voor mensen betaalbaarder is geworden. Die sombere conclusie trekt topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "De inflatiecijfers dalen misschien, maar het hogere prijspeil dat we in onze portemonnee voelen, blijft", heeft ze gezegd in een toespraak in Washington voorafgaand aan de najaarsvergadering van het IMF volgende week.

Vrijwel overal, ook in Nederland, is de inflatie bij lange na niet meer zo hoog als enkele jaren terug. Donderdag kwam uit cijfers van statistiekbureau Eurostat naar voren dat de inflatie in de eurozone in september nog sterker is afgekoeld dan eerder voorzien.

Maar "gezinnen hebben het moeilijk, mensen zijn boos", weet Georgieva die daarbij verwacht dat de economische groei in de wereld komende jaren "matig" zal zijn. Dat is volgens haar "niet genoeg om de wereldwijde armoede uit te roeien. Noch om het aantal banen te creëren dat we nodig hebben." De Bulgaarse stipte in haar toespraak ook aan dat de staatschulden flink zijn opgelopen en dat overheden met grote investeringsopgaven te maken hebben, bijvoorbeeld voor de energietransitie.

Hoe beter?

"Om het nog erger te maken, leven we in zeer onrustige tijden", somde ze verder op. "In een wereld met meer oorlogen en meer onzekerheid zullen de defensie-uitgaven waarschijnlijk blijven stijgen, terwijl de hulpbudgetten verder achterblijven bij de groeiende behoeften van ontwikkelingslanden." Grote landen grijpen volgens haar ook steeds vaker naar protectionistische maatregelen, waardoor de ene handelsbeperking na de andere ontstaat.

Georgieva wil volgende week met het IMF graag de boodschap uitdragen dat het beter kan. "Overal waar ik kom, hoor ik hetzelfde: een verlangen naar meer groei en betere kansen. De vraag is: hoe?" Het antwoord zit hem volgens haar in hervormingen, bijvoorbeeld van de arbeidsmarkt, en samenwerking. Overheden moeten werken aan het verminderen van schulden en het opbouwen van buffers, maar tegelijk moet de productiviteit omhoog. Dat kan door te investeren in onderwijs, maar ook in kunstmatige intelligentie.

AI is in Georgieva's ogen "onze beste kans op hogere productiviteit". IMF-onderzoek toont volgens haar aan dat AI de mogelijkheid biedt om de wereldwijde groei met wel 0,8 procentpunt te verhogen. Er zou wel behoefte zijn aan meer regelgeving rond AI. "Waarom? Omdat AI grenzeloos is, het zit al op smartphones overal ter wereld."