"Arbeidsmigratie is geen oplossing voor personeelstekorten"

Economie
woensdag, 28 februari 2024 om 15:58
bijgewerkt om woensdag, 28 februari 2024 om 18:18
anp 488985859

Nooit eerder was het personeelstekort in Nederland zo groot als nu. Van de zorg tot de IT en van het onderwijs tot de pakketbezorging, overal is er een schreeuwend tekort aan mensen. Eind 2023 stonden er bijna 390.000 vacatures open. Personeel uit het buitenland halen lijkt dan een goede oplossing, maar dat is het niet volgens het CPB. 

CPB-directeur Pieter Hasekamp stelt bij RTL Nieuws dat arbeidsmigranten de economie alleen maar verder aanjagen. "Het probleem zit in de grote vraag naar arbeidskrachten. Door voor meer aanbod te zorgen via arbeidsmigratie los je het probleem tijdelijk op. Maar deze mensen en hun gezinnen kopen ook een huis, hebben zorg en onderwijs nodig. En dat jaagt de vraag naar arbeidskrachten nog verder aan."

Technici en ict'ers zouden we wel uit het buitenland moeten halen maar voor laagbetaalde banen kunnen we dat beter niet doen, meent het CPB. "Het zijn politieke keuzes", zegt Hasekamp. "Door het minimumloon te verhogen is arbeid ook van migranten duurder geworden." Door het gestegen minimumloon gaan de productiekosten omhoog waardoor de winstgevendheid afneemt en dat verslechtert onze concurrentiepositie.

Hasekamp denkt dat het personeelstekort kan worden aangepakt door de belastingen te verhogen en de subsidies te verminderen. "Bijvoorbeeld bij de energietransitie. Dan kan je zoals nu gebeurt kiezen voor subsidies. Maar je kan het ook stimuleren via beprijzing en strenge normen."

Ook blijven dan de overheidsfinanciën beter onder controle. "De overheid gaat de komende jaren 45 miljard euro extra uitgeven terwijl de inkomsten niet stijgen. Daarmee stimuleert de overheid de economie die al oververhit is. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden."