Buitenlandse banken blijven stunten met spaarrente. Wat zijn de voor- en nadelen van overstappen?

Economie
vrijdag, 29 september 2023 om 11:09
anp 474741230 1

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de officiële rente afgelopen maand voor de tiende keer achter elkaar verhoogd om de inflatie te bestrijden, ditmaal met een kwart procent tot 4 procent. Nog nooit stond de ECB-rente zo hoog. De grote commerciële banken bewegen langzaam mee, maar er zijn ook buitenlandse banken die dubbel zoveel spaarrente aanbieden. Is het de moeite waard om over te stappen?

Is het veilig om over te stappen?

Terwijl de Rabobank 1,7 procent uitkeert en het spaarrentetarief van ABN Amro op 1,5 procent blijft steken, geven het Maltese MeDirect en het Estse Bigbank respectievelijk 3,0 procent en 2,8 procent rente op vrij opneembare rekeningen. Maar is het wel veilig om je zuurverdiende spaargeld in het buitenland te stallen?

Je spaartegoeden zijn gedekt tot 100.000 euro (net als bij ING, ABN Amro en Rabobank). Mocht een buitenlandse bank omvallen, dan wordt de afwikkeling van een faillissement normaal gesproken door de centrale bank van het betreffende land geregeld, en niet door De Nederlandsche Bank (DNB). Dit kan lang duren en levert mogelijk extra kosten op. Ondertussen ontvang je als spaarder geen rente over het bedrag dat vaststaat.

Slok op een borrel

Daartegenover staat dat je een boel extra rente ontvangt aan het eind van het jaar. Heb je een ton bij ABN Amro staan, dan krijg je bij deze rentestand jaarlijks 1500 euro. Maar bij MeDirect, Bigbank of bijvoorbeeld het Zweedse Nordax Bank is dit (bijna) dubbel zoveel.

Heb je meer dan een ton aan spaargeld? Zorg dan dat je het geld verspreidt over meerdere rekeningen. De depositogarantie geldt per bank. Dat betekent dat je meerdere keren van de spaargarantie gebruik kunt maken.