Veel Amerikanen maken zich zorgen over de enorme dollarreserves die China op het moment bezit. Kan het machtige China niet economisch en politiek invloed op de VS uitoefenen? En staan die reserves de VS niet in de weg om druk op de Chinezen uit de oefenen om hun eigen munt op te waarderen? Simon Johnson, die als econoom nauw betrokken is bij het vraagstuk in de VS, legt op het economieblog van The New York Times uit dat dat totaal niet aan de orde is. En dat mensen die zich daar zorgen over maken de hele situatie totaal verkeerd begrepen hebben. Een aardig lesje macro-economie op de late avond.
Het is niet officieel bekend hoeveel dollarreserves China heeft, maar de meeste schattingen gaan uit van rond de biljoen dollar (1000 miljard), dat is bijna de helft van alle dollars die in buitenlandse handen zijn. China heeft zoveel dollars omdat dat de dollar duur houdt, en daarmee de eigen munt, de renminbi (Yuan), kunstmatig laag. De Chinese munt is gekoppeld aan de dollar. Het is echter in het belang van zowel de VS als de wereldeconomie als China toestaat zijn eigen munt in waarde te laten stijgen. Als China stopt met zijn interventie, de munt loslaat en niet meer zoveel dollars achter zou houden, zou de dollar snel in waarde dalen (en de renminbi stijgen, misschien wel 20 tot 30 procent!) Dit is volgens Johnson goed voor de Amerikaanse economie omdat het de export stimuleert en de binnenlandse markt.
Zelfs als de dollar hierdoor 20 procent in waarde zou dalen zou dit amper effect hebben op de inflatie, de FED zal de rente niet hoeven op te voeren. Een 'harde landing' voor de dollar, waarbij de Amerikaanse munt in korte tijd omlaag tuimelt, is gezien de lage, stabiele inflatie op dit moment onwaarschijnlijk, schrijft Johnson. Kortom, als China zijn dollarreserves voor een deel zou loslaten, zou dit alleen maar een gunstig moment opleveren voor de VS om verdere opwaardering van de Chinese munt af te dwingen.
Een ander scenario dat Johnson beschrijft is dat de Chinezen dreigen geen Amerikaanse staatsobligaties meer te kopen, en de facto hun financiëring van het Amerikaanse staatstekort stop te zetten. Maar als ze hun eigen politiek van interventie om de renminbi laag te houden wil voortzetten, moeten ze andere buitenlandse activa kopen. De grootste buitenlandse activa fondsen zijn allemaal in dollars genoteerd, met elke grote aankoop helpt China de Amerikaanse economie. Als ze helemaal met het spel willen stoppen, dan moeten ze hun eigen interventiepolitiek loslaten. Precies wat de VS zo graag wil. De machtsverhoudingen liggen dus niet zo eenzijdig.
Bron(nen): The New York Times