Duitse economie steeds dieper in het slop: 'Als de motor hapert, hebben we een probleem'

Economie
dinsdag, 27 augustus 2024 om 9:39
bijgewerkt om dinsdag, 27 augustus 2024 om 9:58
anp 497466152
De Duitse economie lijkt met de maand verder weg te zinken in een crisis. Dat is de harde boodschap van het gerenommeerde economische onderzoeksinstituut Ifo. Voor de vierde maand op rij zagen Duitse ondernemers hun vertrouwen dalen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. De zakelijke vooruitzichten zijn nu op het laagste punt beland sinds februari.
Zwakke industrie
De recent gepubliceerde stemmingsindicator kelderde in augustus naar 86,6, een daling ten opzichte van de 87 van de maand ervoor. In de wereld van economische voorspellingen is een score onder de 100 een duidelijke rode vlag. Vooral de industrie, ooit het onwrikbare fundament van de Duitse economie, toont zwakte. "Als die motor hapert, hebben we een serieus probleem", waarschuwt Otto Fricke, FDP-Bondsdaglid en woordvoerder voor begrotingszaken.
Gebrek aan vertrouwen
Naast de industriële malaise kampt Duitsland met een dalend consumentenvertrouwen. "Mensen die bang zijn, geven geen geld uit," merkt Fricke op. En dat is precies wat er gebeurt: consumenten stellen grote aankopen zoals auto's en keukens uit, bezorgd over de toekomst. De recente aanslag in Solingen heeft die angst verder aangewakkerd. Het heeft de discussie over migratie weer doen oplaaien.
Tijd voor actie
Fricke laat er geen gras over groeien: er moet iets veranderen. "We moeten wat met de belastingen gaan doen. Als we bedrijven geen investeringsprikkels geven, willen ze zich vestigen in een ander land. En dat is meestal niet in een buurland zoals Nederland, maar juist een land verder weg.”
Krimp
De waarschuwingen komen op een moment dat Duitsland eerder deze maand een krimp van 0,1 procent in het bruto binnenlands product rapporteerde voor het tweede kwartaal van 2024, in tegenstelling tot Nederland, dat in dezelfde periode juist een groei van 1 procent noteerde.
Lage werkloosheid
Ondanks de sombere economische vooruitzichten blijft de werkloosheid in Duitsland opvallend laag. Maar volgens Fricke zit daar juist de politieke valkuil. “En als je als politicus niet hoort dat mensen bang zijn voor hun baan, is het ook niet eenvoudig om te zeggen dat belastingen omlaag moeten en subsidies wegvallen. Daar zit het echte probleem.”