Gemiddelde WOZ-waarde stijgt met 3 procent; grote regionale verschillen

Economie
donderdag, 20 juni 2024 om 10:32
anp200624048 1
De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg aan het begin van dit jaar 379.000 euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De WOZ-waarde steeg het meest in de gemeente Midden-Groningen en daalde het meest in Amsterdam. "Het gaat wel om een gemiddelde, maar regionaal zien we verschillen", zegt onderzoeker Luuk Hovius van het CBS tegen BNR.
In Amsterdam daalde de gemiddelde WOZ-waarde met 3,5 procent. Mede daardoor was de ontwikkeling in Noord-Holland met een stijging van 0,2 procent het laagst van alle provincies. Wel blijft Noord-Holland met een gemiddelde WOZ-waarde van 462.000 euro koploper, op de voet gevolgd door de provincie Utrecht met 450.000 euro.
Pekela haalt Kerkrade in
In Midden-Groningen steeg de WOZ-waarde met 15,5 procent het sterkst. Het gemiddelde ging daar naar 276.000 euro per woning. Bloemendaal had opnieuw de hoogste waarde met 905.000 euro per woning, hoewel de gemiddelde WOZ-waarde er met 2,7 procent daalde. Ook Laren (NH) leverde wat in, maar staat met een gemiddelde van 888.000 euro op de tweede plek. In Kerkrade was de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 200.000 euro het laagst. Vorig jaar was dat in Pekela.
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Dit komt doordat woningen voor de WOZ in 2024 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari 2023. De prijzen van bestaande koopwoningen waren in januari van dit jaar bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder, maar deze prijsontwikkeling wordt pas meegenomen in de WOZ-waarde van 2025.
Prijsontwikkeling
"De prijzen van dit jaar worden bepaald door transactieprijzen van januari 2023. We zagen een tijdje terug grote prijsstijgingen, sindsdien heeft een correctie plaatsgevonden. Dat gebeurt vaak als eerste in Amsterdam en daarna in rest van land, en dat is wat we nu ook terugzien: een daling in grote steden en een stijging erbuiten", legt Hovius uit.
De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en de WOZ-waarde zijn niet een-op-een vergelijkbaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet-verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen zorgt voor een hogere WOZ-waarde.
De WOZ-waarde wordt door de gemeenten vastgesteld om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting, inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.