Het aantal faillissementen in Nederland zal de komende jaren fors omhoog gaan en doorstijgen naar niveaus vergelijkbaar met die ten tijde van de kredietcrisis, voorspelt de Rabobank.
Nu ligt het aantal faillissementen per kwartaal al boven de duizend, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het laagterecord tijdens de coronacrisis. De bank verwacht dat die stijgende trend zich nog drie jaar doorzet, naar een voorlopige piek van 1700 tot 1900 bedrijven per kwartaal in 2027.
Dat schrijft het FD.Eerder voorspelden kredietverzekeraars Allianz en Atradius voor dit jaar al een behoorlijke toename van het aantal faillissementen, met 31% respectievelijk 38%. ‘Daarmee behoort Nederland tot de landen met mondiaal de sterkste verwachte faillissementsstijging’,
Een belangrijk deel van de verklaring zit in de schuld aan de belastingdienst opgelopen tijdens corona, toen bedrijven geen
belasting hoefden te betalen als ze niet konden. Die schuld wordt nu afbetaal, maar veel bedrijven bezwijken onder die last. Voor 2029 moet er een bedrag van in totaal bijna €14 mrd worden terugbetaald.
Door de terugbetaling sneuvelen te zwakke bedrijven. Dat is voor de economie als geheel helemaal niet zo’n slechte zaak, stellen de bankeconomen.