Kan de Griekse schuldencrisis als een soort griep over de hele wereld gaan? Dat vraagt The Economist zich hardop af. Om nog even in het jargon te blijven: is het mogelijk dat de economie van het ene land immuun is voor de ellende die zich elders afspeelt? Zoals het bij dit soort kwesties hoort, vliegen economen elkaar in de haren en weet bijna iedereen het beter dan zijn buurman/collega. De eerste steen werd in de vijver gegooid door Niall Ferguson, de nieuwe vrijer van Ayaan Hirsi Ali, die in de Financial Times beweerde dat de Griekse ellende het begin is van een veel grotere crisis. Ferguson (financieel historicus) schreef: "A Greek crisis is coming to America.”
Het idee is dat het verloren vertrouwen in de ene economie makkelijk kan overslaan naar andere -schijnbaar gezondere - landen is niet denkbeeldig, kijk maar naar de wereldwijde nervositeit toen nog maar kort geleden bekend werd dat Dubai bijkans bezweek onder de eigen schulden.
Goed, dat andere patiënten als Italië, Spanje en Portugal ook aan het infuus moeten, wil er bij de economische goegemeente nog wel in. Maar moeten Groot-Brittannië en Amerika er dadelijk ook nog aan geloven?
Nonsens, meent ondermeer Paul Krugman, prominent New York Times-columnist. De Angelsaksische wereld staat er veel minder beroerd voor.
Ga naar The Economist voor een klassiek economen-debat.
Bron(nen): The Economist