Belangrijke Buffett-indicator slaat extreem uit: zeepbelgevaar op de Amerikaanse beurzen?

Economie
dinsdag, 14 januari 2025 om 13:00
anp 89376985

De beurzen in de Verenigde Staten begeven zich in zeepbel-territorium, althans volgens de beroemde Buffett-indicator. Deze meet de verhouding tussen de totale waarde van Amerikaanse aandelen en het bruto binnenlands product (bbp) van het land. Voor het eerst in de geschiedenis overschreed de indicator de grens van 200 procent. Een signaal dat volgens de naamgever, de legendarische belegger Warren Buffett, vaak een voorbode is van een beurscrash.

De Buffett-indicator heeft zijn waarde al meermaals bewezen. Zo voorspelde hij onder andere de Dotcom-crisis en de kredietcrisis nauwkeurig. De logica is simpel: als aandelenwaarden veel harder stijgen dan de economische groei, ontstaat er een risico op overwaardering en dus op een mogelijke zeepbel. Adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet in BNR Beurs weten dat de zorgen terecht zijn.

300 miljard dollar cash

Ook Buffett zelf dekt zich in. Zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway zat al op een recordhoeveelheid cash, en heeft recent nóg een substantieel deel van zijn aandelen, waaronder een flinke hoeveelheid Apple-aandelen, verkocht. Het resultaat is een virtueel geldpakhuis met meer dan 300 miljard dollar. "Er zijn simpelweg geen interessante investeringsmogelijkheden", verklaarde Buffett.

Buffett is al decennia helder over de boodschap van zijn indicator. In een interview met Fortune aan het begin van deze eeuw gaf hij aan dat een niveau rond de 70 à 80 procent een gunstig instapmoment is. Maar als de indicator richting de 200 procent gaat – of, zoals nu, deze grens overschrijdt – noemt hij beleggen "spelen met vuur".

Spelen met vuur

Onderzoek van de VEB bevestigt dat er een verband bestaat tussen de stand van de indicator en toekomstige beursrendementen. Bij een lage stand volgt doorgaans een periode van stijgende koersen, terwijl een hoge stand vaak een teken was van stagnatie en teleurstellende rendementen.

Toch zijn er ook redenen om het alarmsignaal van de Buffett-indicator met een korrel zout te nemen. De VEB wijst erop dat de economie en de beurzen de afgelopen decennia sterk veranderd zijn. Vooral de opkomst van technologiebedrijven heeft markten wereldwijd naar nieuwe hoogtes gestuwd. Veel van deze bedrijven maken enorme winsten, en hebben een grote groeipotentie.

This time is different?

Daarnaast is het bbp slechts een momentopname en houdt de indicator geen rekening met omzet die Amerikaanse bedrijven in het buitenland genereren. Deze wereldwijde inkomsten vallen buiten de berekening, wat de waardering van de aandelenmarkt mogelijk vertekent.

De Buffett-indicator heeft zijn sporen als betrouwbaar waarschuwingssignaal bewezen, maar het is belangrijk om ook naar de bredere context te kijken. De markten zijn veranderd, en met technologiebedrijven in de hoofdrol zijn hoge waarderingen niet per se een voorbode van een crisis. Toch blijft de waarschuwing overeind: beleggers doen er verstandig aan waakzaam te blijven, vooral nu de indicator records breekt.

Bron: BNR