Grote cryptomunt Terra (LUNA) stort in na bankrun: Wat is er gebeurd?

Economie
donderdag, 12 mei 2022 om 14:40
welingelichtekringen header 1

Vorige maand was een Luna-cryptomunt nog meer dan 100 dollar waard. Nu krijg je er nog amper een stuiver voor. Een hele dure les voor de 'lunatics' die deel uitmaakten van een in hun ogen revolutionair nieuw cryptoplatform, waar hoge rentes te verdienen vielen.

De afgelopen dagen is de zeepbel van de Decentralised Finance (DeFi) geknapt. Vele initiatieven waarmee je 20 of meer procent op jaarbasis zou verdienen met het 'staken' van je cryptomunten liggen zwaar onder vuur, nu blijkt dat er vaak elementen van een pyramidespel in zijn geslopen. Ze zijn niet bestand tegen een zware aanval, ook niet een groot platform als Terra, zo bleek afgelopen dagen.

Een DeFi-platform is een marktplaats voor cryptomunten zonder centrale autoriteit. Dit klinkt velen prachtig in de oren, maar kan in de praktijk voor problemen zorgen als de vastgestelde regels in de code worden misbruikt.

Een grote partij, waarschijnlijk de Citadel Group, leende voor miljarden aan bitcoin. Ze kochten zich daarmee in bij het Terra-platform door Luna en de 'stablecoin' UST van het netwerk in grote hoeveelheden aan te kopen. Een stablecoin is een cryptomunt die de waarde van de dollar vertegenwoordigt en gebruikt wordt voor transacties op het netwerk.

Citadel zag de afgelopen dagen met het kelderen van de bitcoinprijs zijn kans schoon: Door alle cryptomunten in een keer te verkopen op het Terra-netwerk, klapte het pyramidespel in elkaar en hield de stablecoin UST zijn waarde niet meer gelijk aan de dollar.

Terra was genoodzaakt hun onderpand van tienduizenden bitcoin en luna te verkopen om UST te redden, maar het bleek niet genoeg. Schattingen zijn dat Citadel met de aanval en georchestreerde bankrun circa 800 miljoen dollar heeft verdiend. Het vertrouwen in de cryptowereld is ernstig geschaad, er zijn grote verliezen en dat zie je terug in de koersen: dieprode cijfers.