Ligt de bron van de eeuwige jeugd verborgen in bijenkolonies? Deze onderzoekers hopen van wel

Wetenschap
maandag, 07 april 2025 om 16:35
131689238 m

Wie had ooit gedacht dat het geheim van een langer en gezonder leven in een bijenkorf zou kunnen liggen?

Een ambitieus Brits onderzoeksproject gaat de biologie van bijenkoninginnen onder de loep nemen. Met een flinke zak geld van maar liefst 800 miljoen pond, omgerekend zo’n 935 miljoen euro, wil het Advanced Research + Invention Agency (ARIA) onder meer uitvogelen waarom deze bijzondere insecten zo veel langer leven dan hun werksters.

Het verschil is namelijk opmerkelijk: terwijl gewone werkbijen na een paar maandjes al het loodje leggen, kunnen bijenkoninginnen jarenlang vrolijk doorzoemen. En dat terwijl ze praktisch hetzelfde DNA hebben. De koninginnen zijn niet alleen groter, maar blijven ook hun hele leven vruchtbaar.

Darmbacteriën overplanten 

Vorig jaar ontdekten wetenschappers al iets bijzonders: door darmbacteriën van koninginnen over te planten naar werkbijen, konden ze het leven van deze werksters verlengen. Ook kan het speciaal dieet van koninginnengelei, een soort superfood vol voedingsstoffen en vitamines dat koninginnen in de korf krijgen, een rol spelen.

De wetenschappers gaan niet alleen bijen bestuderen, maar ook wespen, mieren en termieten. De kennis die hieruit voortkomt zou wel eens baanbrekend kunnen zijn voor het vertragen van veroudering bij mensen en het behoud van vruchtbaarheid.

Kunstmatige planten

ARIA heeft al meerdere projecten lopen die de grenzen van de wetenschap opzoeken. Zo ontwikkelen ze kunstmatige planten die energie kunnen opslaan, werken ze aan systemen die oneindige vliegtijd mogelijk maken door energie uit de atmosfeer te halen, en zoeken ze naar manieren om ons afweersysteem slimmer te maken in de strijd tegen infecties en kanker.

Een ander team onderzoekt hoe we plastic kunnen vervangen door 'programmeerbare' materialen uit de natuur. Met deze projecten wil ARIA niet alleen nieuwe uitvindingen doen, maar ook de weg vrijmaken voor toekomstige doorbraken.

Bron: The Guardian