Soms zijn de braafste jongetjes van de klas ook de slimste. Dat lijkt deze keer niet op te gaan voor het economisch kwakkelende
Nederland.
In de landen om ons heen klinken positieve geluiden. De Duitse economie groeit dit kwartaal harder dan verwacht met 0,7 procent. In Frankrijk is geheel onverwacht sprake van een economische
groei van 0,5 procent. Zelfs Italië laat tekenen van herstel zien: de werkloosheid daalt licht en de krimp is kleiner dan verwacht met 0,2 procent. De gehele Eurozone laat de langste recessie ooit achter zich. Dit kwartaal is er voor het eerst in twee jaar een groei van 0,3 procent.
Deze vrolijke berichten gelden niet voor Nederland. Het CPB kwam vandaag met tegenvallende cijfers. De Nederlandse economie kromp het afgelopen kwartaal met 0,2 procent. Voor het hele jaar wordt een krimp van 1,25 procent verwacht in plaats van de eerder voorspelde 1 procent.
Ook met de werkgelegenheid gaat het niet best. In het tweede kwartaal zijn 147.000 banen verloren gegaan. Dat is het hoogste aantal sinds 1995. Daarmee loopt de werkloosheid op tot 8,7 procent. De meeste banen gingen verloren in de bouw en in de zakelijke dienstverlening.
Ondanks extra bezuinigingen stijgt het begrotingstekort volgend jaar naar 3,9 procent. Brussel heeft de overschrijding van de begrotingsnorm wel al goedgekeurd. We krijgen zelfs een steuntje in de rug. Woordvoerster van Europees commissaris, Olli Rehn (Economische en Monetaire zaken), zegt dat Nederland ook zal gaan profiteren van de herstellende Eurozone. Wel is het belangrijk dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van de inspanningen om de economische groei te bevorderen.
Econoom Paul Krugman zei gisteren al dat Nederland moet ophouden met bezuinigen. Toch is dat maar een deel van het verhaal. Naast de stagnerende wereldhandel drukt vooral de Nederlandse consumptie de economische groei. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CPB begrijpt de onzekerheid van de Nederlandse consument goed. Hij zegt tegen nu.nl: 'De huizenprijzen staan al heel lang onder druk. Als mensen verhuizen blijven ze met een restschuld zitten. Daarnaast worden aan starters veel scherpere eisen gesteld als ze een hypotheek willen afsluiten.' Ook de pensioenen zorgen voor onzekerheid. 'Die moeten geïndexeerd worden en in sommige gevallen zelfs afgestempeld.'
De huizenprijzen zijn sinds 2008 met twintig procent gedaald. De huizenmarkt komt nu nog iets zwaarder onder druk te staan omdat woningcorporaties veel gemakkelijker corporatiehuizen tegen dumpprijzen kunnen verkopen.
Klein lichtpuntje: volgend jaar groeit de economie met 0,75 procent, al is dat een kwart procent minder dan verwacht.