In Groot-Brittannië is de rente op de studieschuld gekoppeld aan het inflatiecijfer. Dit betekent dat Britse afgestudeerden vanaf september afhankelijk van hun salaris negen of twaalf procent rente moeten betalen over hun studielening, als de regering niet ingrijpt.
Momenteel is het rentepercentage 1,5 procent. Maar dat gaat snel veranderen door de oplopende inflatie. Wanneer je als afgestudeerde meer dan 60.000 euro verdient per jaar, val je onder het hoogste tarief van twaalf procent. Bij een lening van 50.000 euro betaal je dan jaarlijks 3000 euro aan rente.
Verdien je minder dan 60.000 euro per jaar, dan zul je negen procent rente moeten betalen over je studieschuld. Britse afgestudeerden krijgen dertig jaar om hun lening af te betalen. Het restant wordt kwijtgescholden als de oud-student te weinig verdient.
In Nederland is de rente over studieleningen gekoppeld aan het rentepercentage van staatsleningen. Deze rente staat nu op nul procent, net als vorig jaar. Dit tarief blijft vijf jaar hetzelfde na afstuderen en daarna per vijf jaar herzien. Leningen na 2015 moeten over een periode van 35 jaar worden terugbetaald.
Bron(nen): De Telegraaf