Hoe de staat meer geld uit de rijken kan trekken

Economie
door Admin
maandag, 31 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1

De Verenigde Staten zijn failliet. Het begrotingstekort (om het nog even niet te hebben over de staatsschuld) is veel te groot om opgevuld te worden met bezuinigingen of economische groei alleen. Er is echter nog genoeg geld in het land, en wel bij de superrijken. Omdat ze zo rijk zijn hebben die weer de macht om belastingverhogingen die hen treffen te blokkeren. Hoe kan de staat dat geld toch uit die rijken trekken, vraagt Scott Adams zich in The Wall Street Journal af.

Laten we accepteren dat het wel eerlijk is dat rijken meer belasting afdragen dan armen. Als we hiermee kunnen leven, kunnen we ons misschien ook voorstellen dat rijken op een andere manier belast kunnen worden dan armen. Dat kan door de rijken in ruil voor hogere belasting een aantal voordelen te bieden. Het is goed voor de samenleving is mensen die het beste zijn in geld verdienen daar ineens meer tijd voor krijgen. Een rijk persoon zou bijvoorbeeld het voorrecht kunnen krijgen de carpoolstrook ook te mogen gebruiken wanneer hij alleen (of met zijn chauffeur) in de auto zit. Denk aan dankbaarheid: Iedereen voelt zich graag gewaardeerd. Is het niet een goed idee om mensen die gebruik maken van een sociale uitkering (tenslotte betaald door de rijken) een bedankbriefje te laten schrijven aan een rijk persoon?

Of stel dat er een manier bedacht wordt waardoor rijken alleen belasting betalen om het sociale stelsel en gezondheidszorg in stand te houden. Dan zullen ze vast een manier gaan zoeken om mensen te overtuigen gezonder te leven, dat bespaart de rijken immers geld. Of misschien moet de overheid toch tegelijk flink snijden in zijn voorzieningen. Dan lijkt het voor de rijken alsof zij niet onevenredig hard getroffen worden door de hogere belastingen. Tenslotte is het misschien wel een goed idee om de rijken in ruil voor hogere belasting twee stemmen in de verkiezingen te geven. Dat is niet meer dan de illusie van macht, maar rijken zijn daar wel gevoelig voor. Het beinvloed de verkiezingsuitslag amper. Zoveel rijken zijn er immers niet.

Het is het overwegen waard.

Bron(nen): The Wall Street Journal