Toen MIT-professor Simon Johnson nog hoofd econoom was van het IMF (in 2007 en 2008), was hij degene die moest beoordelen of landen voor steun in aanmerking kwamen en onder welke voorwaarden. Hij weet dus alles van failliete landen als Argentinië en Indonesië. Rode draad in dat soort landen: "De machtige elites wilden in voorspoed te veel hebben en namen te veel risico's."
De huidige crisis in de VS "lijkt verdomd veel op wat af en toe gebeurt in opkomende ontwikkelingslanden. En net als in dat soort landen verzet de elitie zich uit alle macht om de juiste maatregelen te nemen om uit de puree te komen."
Bij ontwikkelingslanden wist het IMF wel raad met dat verzet. Daar werd de macht van banken en andere dwarsliggers gewoon gebroken. Anders kwam er geen steun. De huidige Amerikaanse problemen zijn, volgens Johnson, die van een ontwikkelingsland, inclusief een torenhoge schuld, maar de VS blijft zich gedragen alsof het een economische superpower is.
Zolang dat niet anders wordt en de banken niet echt worden aangepakt ,ziet Johnson geen eind aan de crisis en wordt het erger dan in de jaren dertig.
Bron(nen): The Atlantic