Huizenkopers kiezen er steeds vaker voor om hun hypotheekrente voor minder dan vijftien jaar vast te zetten. Het aantal aanvragen hiervoor is met 22 procent gestegen sinds vorig jaar en is sinds 2022 meer dan verdubbeld, maakt commercieel directeur van De Hypotheker Mark de Rijke duidelijk.
De looptijd van een hypotheek is normaal gesproken dertig jaar. Kies je voor een kortere rentevaste periode, dan loop je de kans dat de maandlasten in de toekomst enorm gaan stijgen. Dit risico kun je afkopen door de rente voor dertig jaar vast te zetten, maar dan betaal je zo'n 0,2 procentpunt meer rente.
Steeds meer huizenkopers zijn bereid om de gok te nemen. Inmiddels kiest 41 procent van de kopers een rentevaste periode van vijf tot tien jaar. “Rente is lastig te voorspellen. Vandaag is die ruim 2,5 keer zo hoog als in 2022”, vertelt De Rijke aan BNR. “Het verschil tussen een tienjaars vaste rente met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en een dertigjaars vaste rente met NHG is maar 0,2 procent. Dat lijkt heel weinig, maar met de hoge hypotheekbedragen praat je al snel over zo'n 900 euro per jaar.”
In die tien jaar dat je de rente hebt vastgelegd scheelt het dus al gauw 9.000 euro, al blijft het volgens De Rijke een gok. “Dat is het altijd. Maar we komen natuurlijk uit een relatief lange periode met een lage rente. En men hoopt toch dat de rente teruggaat naar dat niveau. Een goede onafhankelijke hypotheekadviseur houdt rekening met verschillende scenario's. Als je een hogere rente kunt dragen, kun je altijd nog kiezen voor een kortere rentevaste periode.”
Het aandeel hypotheken met een rentevaste periode van dertig jaar slonk van 84 procent in 2022 tot 38 procent in 2024, volgens de gegevens van De Hypotheker.