Het aantal faillissementen in Nederland is de afgelopen twee jaar historisch laag geweest. Daar lijkt een einde aan te komen. Komend jaar verwacht kredietverzekeraar Atradius een verdubbeling van het aantal bedrijven dat op de fles gaat.
Door het stopzetten van de coronasteun voor ondernemingen gaat het midden- en kleinbedrijf het lastiger krijgen. Ook de toenemende economische onzekerheid en stijgende rentes op de kapitaalmarkt pakken nadelig uit voor ondernemers.
“Het staken van de overheidssteun is de belangrijkste oorzaak van de sterke stijging van het aantal faillissementen in Nederland. Tegelijkertijd is sprake van een groeivertraging van de economie als gevolg van de inflatie en de hoge energie- en grondstoffenprijzen. Hoewel de consumptieve bestedingen door de inhaalvraag na corona nog redelijk stabiel zijn, is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en ligt in de tweede helft van dit jaar een forse daling van de koopkracht in het vooruitzicht”, legt econoom Theo Smid van Atradius uit.
Het aantal faillissementen per maand piekte in mei 2013 met 816 gevallen. De afgelopen twee jaar waren er nog gemiddeld 150 faillissementen per maand te tellen. Met het wegvallen van de coronasteun en de uitspraken van het kabinet dat bedrijven niet hoeven te rekenen op nieuwe overheidssteun in verband met de torenhoge brandstofprijzen, lijkt een kentering in zicht.
Bron(nen): Business Insider