Eén Europese telecommarkt. Dat is de droom van Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda). Een markt waar bedrijven en burgers kunnen vertrouwen op kwalitatief, snel internet en de consument geen hoge roamingkosten meer heeft als hij de landsgrenzen passeert met zijn mobieltje of smartphone. Donderdag komt Kroes met nieuwe voorstellen om dit te realiseren.
Kroes is trots op Europa's ,,kroonjuweel'': de interne markt met open grenzen voor personen en goederen. Maar zij vindt het onbegrijpelijk dat de telecomsector nog versnipperd is: 28 EU-landen met uiteenlopende regelgeving, kwaliteit en prijzen. ,,Dat strookt niet met ons idee van Europa. Dit is geen eenduidige Europese markt'', klinkt het. Daar moet dus verandering in komen. Eén Europese telecommarkt zou immers, volgens Brussel, de economie in Europa met 1 procent kunnen laten groeien.
Zo wil Kroes af van de 'virtuele grenzen' binnen Europa. Immers, zodra een telefoongebruiker de grens overgaat, blokkeert de internetservice of gaan de kosten voor bellen, sms'en en surfen fors omhoog. Dat roaming moet in Europa dan ook verleden tijd worden, vindt Kroes.
Vanaf 2014 moeten bedrijven roaming volledig gaan uitfaseren. Willen ze dit niet of bieden ze geen Europa-pakket, dan moeten ze de consument zodra deze de grens overgaat naar de concurrent doorverwijzen.
Maar de plannen stuiten op protest uit de sector. Zij vrezen minder inkomsten en lobbyen al stevig in Brussel.
Volgens Brussel moet de sector worden geprikkeld om andere businessmodellen te gebruiken. Zo blijkt uit cijfers dat de bedrijven in 2012 3,5 miljard euro minder investeerden in netwerken dan ze deden in 2008. En dat terwijl de roep om goede verbindingen alleen is toegenomen. Onbegrijpelijk, meent Brussel.
Naast simpelere regelgeving, zet Kroes ook in op open internet. Naar schatting hebben 200 miljoen Europeanen nu geen volledig toegang tot internet. Er zijn telecombedrijven die bijvoorbeeld Skype of Whatsapp blokkeren op een mobiele telefoon of voor toegang meer geld vragen. Van dat soort praktijken wil Kroes af. Ook moet de snelheid van internet gelijk zijn aan die waarvoor de klant betaalt. Het bewust aanleveren van langzamer internet (throttling) moet aan banden.
Dit zal het laatste grote voorstel zijn van de huidige Europese Commissie. Brussel hoopt op instemming van de EU-landen en het Europees Parlement voor de Europese verkiezingen in mei 2014.